Warning: A non-numeric value encountered in /home/psihiat/public_html/wp/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5560

Modelajul ca mod de exprimare

Când cuvintele se dovedesc a fi neputincioase, arta devine mărturie a suferinţelor, bucuriilor şi sentimentelor noastre…

Când bariere emoţionale sau afecţiuni severe ne împiedică să comunicăm cu ceilalţi arta este soluţia de compromis…

Când o problemă severă de sănătate mentală ne afectează, tot arta este modalitatea prin care putem restabili legătura cu ceilalţi, cu mediul înconjurator, cu noi înşine …

Şi când există profesionişti entuziaşti, creativi şi cu iniţiativă ia naştere un serviciu pentru persoane cu probleme severe de sănătate mentală în care arta este unul din elementele cheie în designul serviciilor ce vor fi oferite.

Pe acest principiu s-a înfiinţat şi grupul de modelaj din cadrul Centrului TREPTE. Început stângaci, fără prea multe resurse, fără prea multe cunoştinţe tehnice, dar cu multă speranţă şi entuziasm, s-a transformat, mai apoi, în experienţă, în oameni dornici să se implice, în oameni dispuşi să ne susţină financiar activităţile.

Şi aşa s-a ajuns la ore de lucru, de discuţii, de planuri, de idei, de produse şi, implicit, la momente de bine, de relaxare, de momente în care boala rămâne undeva, în plan secundar, iar visele prind viaţă în lutul pe care îl ţinem în mână.

Lut care este, se pare, capabil să preia din poverile noastre, din tensiuni şi tristeţi şi să ne dea în schimb puterea de a o lua de la capăt, de a crede că întotdeauna există un nou început.

În procesul recuperării (recovery) persoanei cu probleme de sănătate mentală, argila joacă rolul unui mediator între terapeut şi client. Ea pune, astfel, bazele unei relaţii de încredere între cei doi şi face posibil acel prim pas către ceea ce de multe ori pare de nerealizat si anume o viaţă normală, satisfăcătoare.

Domeniul lucrului cu argila a fost dezvoltat în anii ‘70 de către profesorul Heinz Deuser, elevul lui K.G. Durckheim, profesor la Institutul Universitar de Art-Terapie din Nürlingen, Germania. Bazele acestuia se regăsesc în activitatea şi cercetările întreprinse de Piaget, Weizäcker, Durckheim şi Jung.

Modelajul constituie calea regală prin care o persoană se cunoaşte, îşi explorează libertăţile pentru a-şi accepta limitele, deschizând câmpul posibilităţilor legate de realizarea de sine. În timpul creaţiei, prin modelaj se realizează o deschidere şi o absenţă a limitei dintre exterior şi interior.
Modelajul face apel la senzaţii care nu sunt numai vizuale, ci şi tactile, fiind un mod de creaţie ludică, senzuală şi bogată.

Având la îndemână o unealtă atât de permisivă precum lutul putem imagina nenumărate activităţi terapeutice, însă ne vom opri acum asupra uneia dintre ele.

Un „cuib” al tău (pentru toate vârstele)

Sarcina: crearea unui loc în care să te simţi în siguranţă şi confortabil

Materiale: argilă, bucăţi mici de lemn sau piatră, flori, bucăţi de copac, etc.

Indicat pentru toate vârstele, grupuri sau individual, pentru creşterea stimei de sine şi pentru persoanele care au dificultăţi în a-şi stabili propriile „graniţe”.

Scop: a intra în contact cu propriile sentimente. Să te gândeşti la lucrurile de care ai nevoie pentru a te simţi în siguranţă şi confortabil şi cum să-ţi creezi un asemenea loc în viaţa de zi cu zi.

Pentru a începe acest exerciţiu terapeutul poate să spună câteva lucruri despre un cuib de pasăre, la ce foloseşte, cum este construit şi unde este construit. Scopul poveştii este acela de a ajuta clientul să construiască propria poveste, să fantazeze pe această temă.

Terapeutul ghidează participanţii pe parcursul întregului exerciţiu:

Mai întâi îi roagă să îşi ia câte o bucată de lut şi să încerce să simtă caracteristicile acestuia. Când bucata de lut este exact aşa cum clientul îşi doreşte, sunt rugaţi să facă o bilă iar apoi, cu degetul mare, să facă o gaură în ea.

Apoi, pacienţii sunt îndrumaţi să pretindă că bucata de lut este pe cale să devină un loc în care el să se simtă confortabil şi protejat, ceva asemănător unui cuib. Fiecare îşi construieşte acest cuib aşa cum doreşte, iar la final îşi alege un loc în încăpere unde să îl aşeze.

La sfârşit, pot fi puse următoarele întrebări:

 Cum a fost experienţa cu lutul?
 Cum te simţi făcând un loc pentru tine?
 Ce reprezintă fiecare element şi care este scopul lui?
 Este posibil să îţi creezi un spaţiu al tău în viaţa de zi cu zi?
 Dacă da, cum faci asta?
 Dacă nu, cum poţi să faci faţă acestui lucru?

Sperăm că puţinele cuvinte scrise aici au putut reda, măcar în parte, felul în care se desfăşoară o sesiune de grup modelaj şi ce putem face prin intermediul argilei.